No vacations due.

Glasvezel Buitengebied Oene

 

Maar wel vóór 10 september 2018 !!          

 


Nieuws 10 september :

 • 56,6% doet mee, dus de glasvezel komt er !
  Het is het grootste percentage van de hele Veluwe. Goed gedaan alemaal !

 • De "komende de paar" weken kunnen mensen zich nog aanmelden en hoeven dan nog geen 995 euro en extra aanlegkosten te bepalen. Doen !
  Aanmeldingen kunnen naar info_at_glasvezelbuitenaf.nl
  ( _at_ vervangen door @ )



Nieuws 8 september 

 • Er zat een foutje in het vergelijkingsoverzicht (zie meer naar onderen voor de link). Na aanpassing is Solcon nu de goedkoopste (na weglaten opties). Maar let op : Deze goedkoopste optie is dat echt indien het modem wordt weggelaten (kost anders 199 euro) en wat ook kan indien u momenteel een VDSL modem heeft - en mag houden. De Experia Box V10 heeft dit met verder de opmerking dat de kans erg groot is dat u dit modem heeft indien u momenteel de KPN als provider heeft.

 • Met de modems is het nog even opletten, omdat het "niet zo moeilijk is" om een modem te ontvangen van uw wat de snelheid van uw glasvezel niet aan kan (lees : je hebt dan razendsnel internet maar kan het slechts benutten voor wat betreft de snelheid van het modem).
  Alleen als de optie bestaat om de modem weg te laten heb je alle keuze; advies is verder om te onderzoeken of het modem wat uw provider standaard levert (tegen bijbetaling ?) te vervangen door een modem van uw keuze.
  Indien wij hier zelf meer van weten, zullen wij op deze pagina's laten weten wat de mogelijkheden zijn.
Nieuws 4 september :

 • Iedereen die nu bij KPN z'n email heeft hoeft niet naar Solcon om z'n email adres te behouden. Althans, tegen een vergoeding van 7,50 euro per maand kan het email adres gebruikt blijven worden;
  Als leuke optie : Uw kennissen sturen u een email naar het hun bekende adres terwijl de email automatisch wordt doorgestuurd naar uw nieuwe adres. U antwoordt met uw nieuwe adres en de mensen leren zo vanzelf uw nieuwe adres kennen. Na een tijdje zegt u uw "email only" abonnement bij de KPN op.

 • U kunt niet alleen na uiterlijk 1 jaar het Vastrecht afkopen - dit kan altijd. Dus ook bijvoorbeeld indien u na 3 jaar of veel later (en 12,50 per maand betalen) uw woning verkoopt, kan de nieuwe bewoner alsnog met 1.600 euro het Vastrecht afkopen. Zie ook elders op deze pagina.

 • Als op enig moment blijkt dat de aanleg van glasvezel alsnog onmogelijk hoeft u 100% zeker ook niet te betalen. Voorbeeld kan zijn dat u buitendijks woont en de aannemer geen enkele mogelijkheid ziet voor de aanleg.
  De aannemer is wel gehouden aan de aanleg al moet hij er een kilometer voor om graven. Het is dus feitelijk uw recht. Maar wel in alle realiteit en omgraven via Deventer om in Oene te komen ... Nee.

 • Wij (ambassadeurs) zijn zo Oenig geweest om de Kruisstraat niet te voorzien van de Glasvezel "flyer" (met daarin ook de verwijzing naar deze webpagina's). Sorry !! Dit gaat vandaag alsnog gebeuren en eventueel zien we u woensdag of zaterdag bij de Inloop in het Kulturhus.

 • Gisteren hebben we de eerste Inloopbijeenkomst gehad. Het meest opvallend voor ons (Arend en Peter) als ambassadeurs voor uw glasvezel, was dat het zo enorm gezellig was. Wij denken dat de vele (10tallen !) mensen allemaal werkelijk geïnformeerd naar huis zijn gegaan. Woensdag en zaterdag gaan we dit proberen te herhalen.

 
U woont in het mooie Oene. U denkt glasvezel, ja, dat wil ik ! maar wat moet ik daarvoor doen ?

Eerst snel even enkele voordelen genoemd (elders hebben we hier een speciale pagina aan gewijd) :

 • Foto's uploaden duurt geen uur en gaat ook niet onderweg fout.
 • Zoeken naar producten en webshops en de beste prijzen : secondenwerk.
 • Facetime (video) "chatten" met de kleinkinderen - het werkt echt.
 • Thuis werken met "remote desktop" op de werk-PC elders zonder dat je het verschil merkt.
 • Copy-paste files (bijv. 100MB) van remote PC naar lokaal (en andersom) alsof het lokaal gebeurt (net zo snel).
 • De benodigde beschikbaarheid en snelheid voor uw studerende kinderen.
 • Tja, de benodigde snelheid voor kinderen die eigenlijk ook graag "gamen"  ...
 • Den Modernen Mensch gebruikt internet voor alles. Kan het dan wat sneller ? JA !

En wat moet u daarvoor doen ? wel, eigenlijk niet meer dan u aanmelden bij één van de "providers". En, als we dat met ons allen in voldoende mate doen (50% of meer van de adressen in het buitengebied) vóór 10 September 2018, dan komt het er ook echt.

Deze pagina's helpen u zo goed mogelijk bij het aanmelden en de daarbij te maken keuzes.


Oene buitengebied vanaf Oene richting de IJssel

Wat kost het ?  
(alles inclusief 21% btw)

Eerst maar eens de duurste oplossing, zodat u weet dat het eigenlijk alleen maar goedkoper kan worden - per maand 75,00 euroEn wat krijgt u daar voor ?  (* zie ook helemaal onderaan)

 • Internet met een snelheid van 250Mb ("Mega (= miljoen) bits per seconde")
 • Twee telefoonlijnen, met ook twee nummers (uw huidige nummer blijft behouden).
 • Bellen voor 11ct per minuut.
 • Geen TV.

Tja, geen TV in het abonnement omdat u geen TV heeft of wilt, of omdat u alles voor wat betreft de TV bij het oude laat, zoals ontvangst via de schotel (zoals via Canal Digitaal) of Digitenne.

TV kan best wel en kost dan 10 euro meer per maand voor een basis pakket, wat net zo kan worden uitgebreid zoals bij Canal Digitaal. 

250Mb, is dat niet wat snel ? Ja, dat kan gemakkelijk 50 keer zo snel zijn als wat u op dit moment gewend bent. En dat dan voor "Download". Voor "Upload" kan het wel 100 keer zo snel zijn (Download en Upload zijn bij glasvezel beiden even snel). Maar kan het niet wat langzamer ? jawel, dat kost dan per maand 7,50 euro minder en dan krijgt u een snelheid van 150Mb.

En waarom heb ik twee telefoonlijnen nodig ? Wel, wellicht heeft u er nu ook twee of misschien vindt u dat handig voor de toekomst. Is één telefoonlijn voldoende ? dan kost dit 10 euro minder. N.b.: Voor een ieder die een website wenst te hebben, is deze 10 euro (meer) juist aan te raden (u krijgt dan een vast IP adres wat noodzakelijk is voor het hebben van een website).

11ct per minuut ... is dat niet ouderwets ? Misschien wel. Daarom is is er een keuze voor onbeperkt bellen binnen Nederland voor 13 euro per maand. Onbeperkt bellen binnen Europa kan ook, voor 17 euro per maand.

De goedkoopste versie is 12,50 voor het Vastrecht plus 45,00 voor een snelheid 150Mb - totaal 57,50 euro per maand (bellen voor 11ct per minuut, geen TV).

Met 4G kom ik er toch ook wel ?!

Ja, een veelgehoorde opmerking. Maar nee, dat is toch niet zo. De 4G (door de lucht) telefoonverbinding zit vol met storingen en die storingen moeten worden opgevangen met "opnieuw sturen". Dit maakt de netto snelheid ondoenlijk, als het al echt werkt (bijvoorbeeld TV kijken werkt echt niet). Bovendien is de "latency" (= reactiesnelheid) dermate slecht dat er niet mee kan worden ge"gamed".

Overigens is de latency van glasvezel ongeveer 4 milliseconde, terwijl die van koper tussen de 20 en 30 milliseconde is.

Overigens, ook al zal 5G de snelheid van glasvezel kunnen benaderen, in de praktijk is 5G helemáál de oplossing niet, omdat het veel te veel 5G antennes behoeft; ruwe schatting : 20 keer zo veel als de 4G antennes. En hoeveel 4G antennes zijn er momenteel beschikbaar voor het buitengebied Oene ? wij dachten precies één (en die staat zo ver weg dat lang niet iedereen daar gebruik van kan maken). 
Dus neen, "door de lucht" is geen optie en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden.

Vastrecht

Het "Vastrecht" is het gedeelte wat moet worden betaald voor de aanleg en onderhoud van het glasvezel netwerk zelf. Dit kost ongeacht het abonnement 12,50 euro per maand en is in de genoemde 75,00 euro uit ons voorbeeld inbegrepen.

Het Vastrecht kan worden "afgekocht" voor 1.600 euro; U betaalt dan eenmalig deze 1.600 euro en de genoemde maandelijkse 75,00 euro wordt dan 62,50. Is het een goed idee om af te kopen ? wij denken van niet. Immers, de 1.600 euro is ter waarde van 128 maanden (bijna 11 jaar) en feitelijk moet u tevoren weten dat u meer dan 11 jaar blijft wonen waar u woont. Dus, als u na bijvoorbeeld 5 jaar verhuist dan krijgt de koper uw betaalde Vastrecht gratis en de woning om die reden duurder verkopen zit er vast niet in. Overigens zou het tevens kunnen dat u na 2 jaar uw glasvezelabonnement toch weer opzegt; u stopt dan met het betalen van het maandelijks Vastrecht als u voor maandelijks betalen hebt gekozen, terwijl u de 1.600 euro niet terugkrijgt indien u voor Afkopen zou hebben gekozen.

Bij alle providers geldt dat u kunt aangeven of u het vastrecht per maand wilt betalen, of dat u dat wens af te kopen.

Het is tevens zo dat u na maximaal 1 jaar maandelijks vastrecht betalen, kan omschakelen naar het afkopen van het vastrecht. U krijgt dan de betaalde 12 x 12,50 terug. Let op : dit is niet gemakkelijk zichtbaar en geldt ook als speciale regeling voor Noord-Oost Veluwe. Op deze pagina wordt het uitgelegd onder het kopje "Vastrechtvergoeding afkopen na 1 jaar".

Let op : Ook na bijvoorbeeld 3 jaar of nog veel langer, kan het Vastrecht worden afgekocht. Echter, zodra dit later is dan na 1 jaar (zie vorige alinea) kost het 1.600 euro. U krijgt dan dus niet de betaalde 12,50 per maand meer terug.
Tip : Ook de koper van uw woning na 8 jaar etc., kan weer kiezen voor Afkopen !

Wanneer moet ik betalen ?

Misschien wel nooit ! Dus, als de aanleg van glasvezel niet door gaat, dan hoeft u niets te betalen. Ook geldt : als het wel doorgaat, dan betaalt u pas als het werkt bij u in huis. Dit geldt ook voor het eventueel af te kopen Vastrecht van 1.600 euro. Dus, ook al meldt u zich vandaag of volgende week aan voor uw glasvezel abonnement, u betaalt pas als u er gebruik van kan gaan maken. En dit kan best pas later 2019 zijn. U kan dus gerust de aanvraag bij één van de providers invullen en er wordt u niet gevraagd meteen daarna te betalen. Dat is pas op z'n vroegst over een jaar.

Ja maar ik heb geen glasvezel nodig ! 

Ook dat horen we vaak. En, wat niet weet wat niet deert, toch ? Kijk eens hier om te leren waar wij zelf zoal tegenaan zijn gelopen en laat u inspireren.
Op de pagina Nu of anders echt nooit meer proberen we u duidelijk te maken wat het enorme belang voor u zelf is als u nu niet meer doet, maar de aanleg gaat wèl door. Verplicht leesvoer ! 

Bestaat er ook een opsomming van alles waar ik voordeel van zou kunnen hebben ?

Ja, op deze pagina hebben wij ons best gedaan om zo veel mogelijk voor u te verzamelen. Als nou echt helemaal niets op deze pagina u aanspreekt, wel, dan geldt de voorgaande paragraaf en de rode tekst nog steeds ! :-)

Kan ik snel inzicht krijgen in welke providers mij wat kunnen bieden ?

Maar dan wel graag voor wat betreft alleen de essentiële zaken die ik nodig heb vs. zaken die ik niet gebruik en het dus goedkoper maken voor mij als ik ze niet hoef af te nemen ?

Wij hebben ons best gedaan; Hier ons vergelijkingsoverzicht


Waar hebben we het eigenlijk over (Oene) ?

Kijk eens rustig op deze pagina. Waarschuwing : De foto's op deze pagina zijn groot en zullen niet gemakkelijk laden met "langzaam" internet. Ook : zonder snel internet had deze pagina niet eens kunnen worden gemaakt omdat uploaden te langzaam zou zijn ! :-)


Zijn er voor Oene ook zogenaamde Inloopbijeenkomsten ?

Jazeker ! En natuurlijk in het Kulturhus.

Ma 3 september 2018, 19:00 tot ongeveer 21:00. <-- Was super geslaagd, erg druk en enorm gezellig !
Wo 5 september 2018, 19:00 tot ongeveer 21:00.
Za  8 september 2018, 11:00 tot ongeveer 13:00 (laatste kans !).

Wij zorgen voor versnaperingen. 

 


*) De genoemde prijzen en abonnement voorbeelden zijn van Delta (onze persoonlijke keuze) terwijl er meerdere providers zijn. Zie ook het hierboven al genoemde vergelijkingsoverzicht.

Glasvezelbuitenaf.nl