Glasvezel Buitengebied Oene

 

U woont in het mooie Oene. U denkt glasvezel, ja, dat wil ik ! maar wat moet ik daarvoor doen ?

Eerst snel even de voordelen op een rij :

 • Foto's uploaden duurt geen uur en gaat ook niet onderweg fout.
 • Zoeken naar producten en webshops en de beste prijzen : secondenwerk.
 • Facetime (video) "chatten" met de kleinkinderen - het werkt echt.
 • Thuis werken met "remote desktop" op de werk-PC elders zonder dat je het verschil merkt.
 • Copy-paste files (bijv. 100MB) van remote PC naar lokaal (en andersom) alsof het lokaal gebeurt (net zo snel).
 • De benodigde beschikbaarheid en snelheid voor uw studerende kinderen.
 • Tja, de benodigde snelheid voor kinderen die eigenlijk ook graag "gamen"  ...
 • Den Modernen Mensch gebruikt internet voor alles. Kan het dan wat sneller ? JA !

En wat moet u daarvoor doen ? wel, eigenlijk niet meer dan u aanmelden bij één van de "providers". En, als we dat met ons allen in voldoende mate doen (50% of meer van de adressen in het buitengebied) vóór 10 September 2018, dan komt het er ook echt.

Deze pagina's helpen u zo goed mogelijk bij het aanmelden en de daarbij te maken keuzes. En, is het toch moeilijker dan verwacht, bel dan gerust 0578-642867. Wij (Peter en Ciska) helpen u graag. Of, zet uw vragen, opmerkingen of misschien wel handige wetenswaardheden op het Oene Glasvezel Forum.

 Oene buitengebied richting de IJssel

Wat kost het ?  
(alles inclusief 21% btw)

Eerst maar eens de duurste oplossing, zodat u weet dat het eigenlijk alleen maar goedkoper kan worden - per maand 75,00 euroEn wat krijgt u daar voor ?  (* zie ook helemaal onderaan)

 • Internet met een snelheid van 250Mb ("Mega (= miljoen) bits per seconde")
 • Twee telefoonlijnen, met ook twee nummers (uw huidige nummer blijft behouden).
 • Bellen voor 11ct per minuut.
 • Geen TV.

Geen TV ? U heeft toch al TV via bijvoorbeeld de schotel ? Abonnement via Canal Digital ? Toch niet ? wel, TV kan best wel en kost dan 10 euro meer per maand voor een basis pakkket, wat net zo kan worden uitgebreid zoals bij Canal Digital.

250Mb, is dat niet wat snel ? Ja, dat kan gemakkelijk 50 keer zo snel zijn als wat u op dit moment gewend bent. En dat dan voor "Download". Voor "Upload" kan het wel 100 keer zo snel zijn (Download en Upload zijn bij glasvezel beiden even snel). Maar kan het niet wat langzamer ? jawel, dat kost dan per maand 7,50 euro minder en dan krijgt u een snelheid van 150Mb.

En waarom heb ik twee telefoonlijnen nodig ? Wel, wellicht heeft u er nu ook twee of misschien vindt u dat handig voor de toekomst. Is één telefoonlijn voldoende ? dan kost dit 10 euro minder. N.b.: Voor een ieder die een website wenst te hebben, is deze 10 euro (meer) juist aan te raden (u krijgt dan een vast IP adres wat noodzakelijk is voor het hebben van een website).

11ct per minuut ... is dat niet ouderwets ? Misschien wel. Daarom is is er een keuze voor onbeperkt bellen binnen Nederland voor 13 euro per maand. Onbeperkt bellen binnen Europa kan ook, voor 17 euro per maand.

De goedkoopste versie is 12,50 voor het Vastrecht plus 45,00 voor een snelheid 150Mb - totaal 57,50 euro per maand (bellen voor 11ct per minuut, geen TV).

Met 4G kom ik er ook wel !

Ja, een veelgehoorde opmerking. Maar nee, dat is toch niet zo. De 4G (door de lucht) telefoonverbinding zit vol met storingen en die storingen moeten worden opgevangen met "opnieuw sturen". Dit maakt de netto snelheid ondoenlijk, als het al echt werkt (bijvoorbeeld TV kijken werkt echt niet). Bovendien is de "latency" (= reactiesnelheid) dermate slecht dat er niet mee kan worden ge"gamed".

Overigens is de latency van glasvezel ongeveer 4 milliseconde, terwijl die van koper tussen de 20 en 30 milliseconde is.

Overigens, ook al zal 5G de snelheid van glasvezel kunnen benaderen, in de praktijk is 5G helemáál de oplossing niet, omdat het veel te veel 5G antennes behoeft; ruwe schatting : 20 keer zo veel als de 4G antennes. En hoeveel 4G antennes zijn er momenteel beschikbaar voor het buitengebied Oene ? wij dachten precies één (en die staat zo ver weg dat lang niet iedereen daar gebruik van kan maken). 
Dus neen, "door de lucht" is geen optie en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden.

Vastrecht

Het "Vastrecht" is het gedeelte wat moet worden betaald voor de aanleg en onderhoud van het glasvezel netwerk zelf. Dit kost ongeacht het abonnement 12,50 euro per maand en is in de genoemde 75,00 euro inbegrepen.

Het Vastrecht kan worden "afgekocht" voor 1600 euro; U betaalt dan eenmalig deze 1600 euro en de genoemde maandelijkse 75,00 euro wordt dan 62,50. Is het een goed idee om af te kopen ? wij denken van niet. Immers, de 1600 euro is ter waarde van 128 maanden (bijna 11 jaar) en feitelijk moet u tevoren weten dat u meer dan 11 jaar blijft wonen waar u woont. Dus, als u na bijvoorbeeld 5 jaar verhuist dan krijgt de koper uw betaalde Vastrecht gratis en de woning daarom duurder verkopen zit er niet in. Overigens zou het tevens kunnen dat u na 2 jaar uw glasvezelabonnement toch weer opzegt; u stop dan met het betalen van het maandelijks Vastrecht als u voor maandelijks betalen hebt gekozen, terwijl u de 1600 euro niet terugkrijgt.

Bij alle providers geldt dat u kunt aangeven of u het vastrecht per maand wilt betalen, of dat u dat wens af te kopen.

Wanneer moet ik betalen ?

Misschien wel nooit ! Dus, als de aanleg van glasvezel niet door gaat, dan hoeft u niets te betalen. Ook geldt : als het wel doorgaat, dan betaalt u pas als het werkt bij u in huis. Dit geldt ook voor het eventueel af te kopen vastrecht van 1600 euro. Dus, ook al meldt u zich vandaag of volgende week aan voor uw glasvezel abonnement, u betaalt pas als u er gebruik van kan gaan maken. En dit kan best pas later 2019 zijn.

Ja maar ik heb geen glasvezel nodig ! 

Ook dat horen we vaak. En, wat niet weet wat niet deert, toch ? Kijk eens hier om te leren waar wij zelf zoal tegenaan zijn gelopen en laat u inspireren.

Maar iemand van Caiway heeft me aan de deur al een abonnement aangesmeerd ...

 ... en daar heb ik nu spijt van.

(n.b.: Caiway hier genoemd omdat deze daadwerkelijk met colporteurs langs de deur gaat)

Volgens de wet kan een op deze wijze verkocht abonnement binnen 14 dagen worden teruggedraaid.

Maar iemand van Caiway heeft me aan de deur al duidelijk gemaakt dat snel internet voor mij niet nodig is ...

Onze mening : deze persoon moet onmiddellijk ander werk gaan zoeken. Hij/zij is de tegenovergestelde persoon van de persoon uit de voorgaande paragraaf en hij/zij is "te lief". Hij(/zij) weet hoe de colportage-wet in elkaar zit en mag niet agressief overkomen. Precies hoe het heurt ! Echter, volledig nutteloos, want waar een verkoper langs de deur normaliter alleen voor eigen (bedrijf) gewin gaat, gaat hij nu over ons allen. Deze persoon is dus werkelijk "poeslief" langs de deur geweest bij de meesten, werpt problemen op voor de toegangs(graaf)weg waar hij niet over gaat (daar zijn aannemers voor die dat in overleg met u bepalen), vindt dat een schotel vervangen moet worden door Internet TV en ziet vervolgens niet hoe de kabels onder de grond door uw boerderij moeten worden aangelegd. "Het is makkelijker voor u als u traag Internet houdt - dan kunt u ook gewoon TV blijven kijken". Poeslief en vast goed bedoeld, maar evengoed onzin. Deze goed-willende persoon van Caiway zorgt er op eigen wijze voor dat veel mensen Nee zeggen, dan dan krijgt niemand snel internet ...


 

Waar hebben we het eigenlijk over ?

Kijk eens rustig op deze pagina. Waarschuwing : De foto's op deze pagina zijn groot en zullen niet gemakkelijk laden met "langzaam" internet. Ook : zonder snel internet had deze pagina niet eens kunnen worden gemaakt ! :-)


 

*) De genoemde prijzen en abonnement voorbeelden zijn van Delta terwijl er meerdere providers zijn. Tip : de door ons gekozen Delta is net zo goed voor "business" ook al noemen zijn dit zelf niet, maar is wel veel goedkoper en tegelijk meer degelijk als de anderen (wij hebben ze getest).