No vacations due.

Vergelijkingsoverzicht Glasvezelaanbieders Buitengebied Oene

We hebben voor iedere aanbieder de aanvraag doorlopen.
N.b.: Waar dit tegelijk een soort "review" is geworden, is e.e.a. volledig onafhankelijk tot stand gekomen en is niet subjectief. Het enige wat ver weg subjectief zou kunnen zijn is onze eigen interpretatie van de aanmeldformulieren en daarmee ook het vermogen om dit juist te kunnen doen. Echter, het is ons duidelijk dat er grote verschillen bestaan tussen duidelijkheid, vaagheid en ook om de tuin leiden. Dit vermelden we dan ook (eerlijk).

N.b.: De tabel hieronder, is helaas te breed om op de telefoon te kunnen bekijken.
 

x = verplicht (lees : je betaalt er dus feitelijk altijd voor)
o = optie (tegen meerprijs)
-  = niet mogelijk
? = logischerwijs aan de orde, maar kon niet worden bewezen via de aanvraag. 

Inter-net Tel. Behd KPN email adres TV 2e tel. Vast IP adres (web srvr) Basis-prijs Incl. btw en vstrcht (12,50) Actie voor 1e mndn Install.- of eenm. kosten of borg Instal gratis Media  of (!) I-net filter
Caiway x x o o - - 60,00 - - o -
Delta x o o o o o 57,50 x - x -
Kliksafe x o o - - - 60,50 x o o
Solcon x o x o o - 55,00 x x - o
Cbizz x x o o x x 72,94 - x - -

Heldenvnu

x o o o o x? 76.57 - x x -

Opmerkingen :

Algemeen

Allen hanteren een opzegtermijn van 12 maanden (doch zie opmerking hieronder bij CBizz).

De kolom "Vast IP Adres (Webserver)" is aangeduid met "x" (aanwezig) of "o" (mogelijk) indien dat expliciet is vermeld of mag worden verwacht gezien het betreffende pakket. Dit handelt wat ons betreft om de mogelijkheid om een website (webserver) beschikbaar te stellen die eenmalig een IP adres wordt toegekend en wat daarna niet regelmatig wijzigt. Inderdaad, formeel kan zo'n IP adres regelmatig wijzigen. Echter, het gebeurt in de praktijk niet. Maar tegelijk zal ook niemand u garanderen dàt het nooit wijzigt. Je kan dus de gok nemen op een aanbieder die geen vast IP adres biedt (zoals bijvoorbeeld Solcon, terwijl KPN (eigenaar van Solcon) nu net het voorbeeld is waarbij het IP adres nooit wijzigt zonder dat dit formeel is). Durf je dit niet aan (en je voorziet wel in-huis een webserver) ga dan voor zekerheid en kies een aanbieder die het formeel biedt.

Behoud email adres is kosteloos bij Solcon indien u momenteel een KPN email adres heeft. Indien u een andere provider kiest dan kunt u een "email-only" abonnement afsluiten bij KPN, voor 7,50 euro. U behoudt dan alsnog uw oude email adres.
Indien u momenteel geen KPN provider heeft maar wel een aan de provider verbonden email adres, dient u zelf even te bellen naar deze provider met de vraag of zij een "email-only" abonnement kennen.

De aanbieders zijn onderverdeeld naar Consument en Zakelijk. Even opletten hier, want eigenlijk is het zo dat de twee zakelijke aanbieders niet echt geschikt zijn voor de consument (maar oordeelt u s.v.p. zelf door middel van het bekijken van het aanbod van de twee), terwijl een consumenten aanbieder best ook zakelijk gedrag kan vertonen. Delta is hier een voorbeeld van (eigenlijk de enige). Maar ook hier geldt : kijk wat u nodig heeft en houd dit tegen het aanbod - en tuin niet in de btw factuur als belangrijk fenomeen, want die krijgt u altijd wel.

Probeert u de kolom "Installatie gratis" op de juiste merites te beoordelen;
Een "-" betekent dat er in het geheel geen installatie service wordt geboden (u mag het zelf uitzoeken (niet geadviseerd !) of u huurt iemand in);
Een "o" betekent dat u tegen betaling de installatie kan laten verzorgen;
Een "x" echter, betekent een gratis monteur ! (die u nog steeds mag vervangen die (iemand van) u zelf.

De kolom "Installatie of eenmalige kosten of borg" is bijna de belangrijkste;
Het is aan u zelf om te onderzoeken wat de extra kosten zijn indien er een "x" in de kolom staan, maar voor nu geldt alvast de tip dat de ene een modem levert voor 149 euro ex btw (zonder modem kan je niet !), de ander (of dezelfde) voor 69 euro ex btw een monteur langs stuurt (verplicht), een volgende rekent 50 euro borg voor de apparatuur (die krijg je terug als je e.e.a. aan het eind van de overeenkomst weer inlevert (waar je natuurlijk op dan moment nooit aan denkt) en weer een ander (of dezelfde) rekent voor niet-te-bedenken (of te onthouden) merkwaardigheid ook nog extra geld.
Alleen als er een "-" staat, dan is zowel de installatie als de borg 0,00 en wordt de installatie ook nog gedaan van een gratis meegeleverd modem.

Het email adres kan nergens worden behouden, behalve bij Solcon en indien u momenteel email adressen bij de KPN heeft (waarschijnlijk xyz@kpn.nl).
Uiteraard kunt u een "cloud" adres (zoals xyz@gmail.com) altijd behouden. Maar een xyz@xs4all.nl dus niet. Wel weer een zyx@uwbedrijfdomain.nl etc. - die hebben immers niets met een Internet provider te maken.  

Met het "Media of (!) Internet filter" wordt bedoeld dat als er TV aan de orde is, er een filter kan worden geboden op TV programma's (u bepaalt wat uw kinderen mogen bekijken); Als er geen TV aan de orde is (u heeft het abonnement niet of het wordt niet geboden als mogelijkheid) dan kan er nog een filter bestaan op het Internet en wat uw kinderen dáárvan mogen bekijken.
U gelieve zelf te beoordelen wat nu precies wanneer (niet) aan de orde is - wij hebben slechts aangegeven dat het het onderzoeken waard is, indien er een "o" in de kolom staat.


Solcon (onderdeel van KPN) biedt de mogelijkheid om gratis te bellen met andere Solcon klanten. Op zich vermeldenswaardig, maar je zal er in de praktijk niet veel aan hebben, tenzij het is bedoeld als leuke commerciële actie om alle familieleden uit de buurt op Solcon aan te sluiten. En dat mag.

Solcon biedt het goedkoopste abonnement mits u zelf een VDSL modem heeft (zoals de Experia V10) en deze dus niet hoeft aan te schaffen voor 199,00 euro.

Caiway heeft de enigszins verborgen optie om een abonnement zonder TV te nemen. Deze wordt geheel onderaan de pagina genoemd waar je de eerste keuze voor het (goedkoopste) pakket kunt doen. Dus niet meteen op de grote oranje button "Bestel mijn pakket" klikken !

Caiway is eigenlijk hetzelfde als Delta (beiden zijn recent samengevoegd), maar het productgamma is anders.

Ietwat vaag bij Caiway is dat er een optie is "Veilig Internet 1" (antivirus e.d.) die wordt getoond als 0,00 p.m. (gratis) en die je dus gerust toevoegt (tenzij je al antivirus voorzieningen hebt en vandaar  de optie ook al is het gratis). Echter, als de kleinere lettertjes beter worden geïnterpreteerd, blijkt dit alleen de eerste 2 maanden gratis. Alleen op de laatste pagina van de aanvraag begin je onraad te ruiken, omdat alle 0,00 bedragen bij elkaar geteld, tòch een verschil van 2,50 meer te betalen opleveren ... na de eerste 2 maanden.
Niet intuinen dus !

Kliksafe is volledig vaag; het invullen van de aanvraag kostte ons 10 minuten voordat we door de merendeels verborgen foutmeldingen heen waren. Het genoemde bedrag voor Vastrecht ad 12,00 lijkt onjuist, terwijl er een adder onder het gras lijkt te zitten bij de huur(prijs) van het weliswaar gratis modem maar borg van 50,00 euro en 9,95 verzendkosten met daarbij de tekst "Genoemde prijzen zijn exclusief vastrechtkosten".

Merk op dat er bij Kliksafe formeel geen TV mógelijk is. Dit kan een pré zijn.

Bij doorgraven in de aanvraag-mogelijkheden, blijkt er ook een pakket mogelijk voor 63,50 en wat dan inclusief telefoneren is. Echter, de snelheid hiervan is slechts 50 up en down en dat achten wij niet glasvezelwaardig.

De uiteindelijk de betalen eindprijs na invullen van alle gegevens, krijg je niet te zien alvorens je op de laatste "Aanvraag Versturen" button mag klikken.

Niet aan te raden !

CBizz meldt dusdanig omfloerst hoe het in elkaar zit met de opzegtermijn, dat het onze conclusie is dat deze per saldo 13 maanden is, en dus niet 12 zoals bij de andere aanbieders. 
De aanvangstermijn bedraagt 12 maanden en na de aanvangstermijn is de opzegtermijn één (1) kalendermaand.

De extra adder onder het CBizz gras is dat de modem niet standaard wordt bijgeleverd. De kosten hiervoor bedragen 180,29 incl. btw.

Heldenvannu meldt expliciet dat u "nu" al kan overstappen en dat men u dan tijdelijk een ADSL/VDSL verbinding levert. Let op : Ook al kan je dit voor 4 september 2018 nog niet goed beslissen, daarna kan het handig zijn om dit na de initiële aanvraag als extra aan te vragen, omdat je nu op een gunstiger moment zal kunnen overstappen van de huidige aanbieder.
Dit is best een aardige "gadget". Helaas is het wel zo dat waar e.e.a. in de tekst wordt genoemd, dit bij het invullen van de aanvraag leidt tot slechts de keuze Glasvezel of ADSL/VDSL. De combinatie is niet te vinden (kwestie van bellen naar de helpdesk van Heldenvannu, lijkt ons).

Bij Heldenvannu krijg je er altijd een pinautomaat bij (gezien de zakelijke aard van de aanbieder). N.b.: Wij hebben geen idee of deze aanbieder kan worden gekozen indien u geen zaak als zodanig heeft.

Echter ...

Het invullen van de aanvraag van bij Heldenvannu lijkt een complete chaos; Waar je in eerste instantir heel duidelijk kiest voor een pakket van "onwaarschijnlijk goedkoop" 32,95 (excl. btw) kom je meteen daarna in een scherm wat je vertelt dat het toch echt 42,95 (excl. btw) kost, Dit dan in een één-regelig staatje "Uw bestelling" met de prijs voor glasvezel ad 42,95 (ex) met onder de streep het totaal van 32,95 (ex).
Let op : Nadat je op een eerder scherm uiteindelijk dan toch de juiste keuze hebt gemaakt (glasvezel !) is standaard "budget glasvezel" voor je geselecteerd voor genoemde 42,95 (ex). Echter, dit betreft slechts 50mb up en down en dit is niet glasvezelwaardig. Voor sommigen zou dit een achteruitgang betekenen !
En zo gebeurde het dat we met $  tekens in onze ogen in eerste instantie 39,87 (incl. btw) invulden in bovenstaande tabel, terwijl het in werkelijkheid 76.57 blijkt te zijn (voor 100Mb). Bah.

Wij zien nog veel meer om de tuin leidende acties bij Heldenvannu, ofschoon voor de meesten niet relevant. Echter, allen verhogen ze de kosten op exorbitante wijze, lees : niet terecht. Heldenvan nu lijkt ondernemers kaal te willen plukken.

Te commercieel en niet aan te raden.


Subjectieve (?) conclusie

Misschien juist wel omdat we er geen enkele opmerking over wisten te maken, Delta is verreweg de meest flexibele aanbieder en tevens ook de goedkoopste.
Alles behalve Internet zelf is optioneel, en als je de gratis installatie door een monteur mee weegt, het niet aanwezig zijn van enig aanschaf bedrag of zelfs borg, dan maakt dit Delta echt verreweg de goedkoopste.
Zelf vinden we dan nog vermeldenswaardig dat als enige van allemaal je met werkelijk twee pagina's klaar kan zijn (eerste de keuze voor de goedkoopste optie, tweede je n.a.w. gegevens invullen en meteen "indienen", terwijl je rechts in de pagina op de hoogte wordt gehouden van het te betalen bedrag. 

 Home