No vacations due.

Lang leve Glasvezel

Ja, letterlijk ! - Lang leve Supersnel Internet !

Hier een ongebreidelde lijst van kleinere, grotere en bijna onbenullige zaken die een rol spelen in uw leven, of die nog een rol kunnen gaan spelen in uw leven. Of anders : die een rol (gaan) spelen in hèt leven. Gaat 'ie in volledige willekeurige volgorde :

 • De tijd komt er zeer zeker aan dat we niets meer in een echte winkel kopen; alles wordt besteld via Internet. Bestellingen kunnen worden gevolgd via Internet. Wanneer de Levering gaat plaatsvinden zien we op Internet. Waar we onze nieuwe telefoon willen laten afleveren kunnen we veranderen op Internet.
  Wist u wel dat je nu al veel spullen kan kopen bij bijvoorbeeld de Gamma die je alleen maar via Internet kan kopen ? Dit komt omdat ze te groot zijn voor u om op te halen, of om door normaal (PostNL) vervoer vervoerd te worden.
  Als we dan toch alles via Internet moeten bestellen en doen, mag het dan ook alsjeblieft lekker snel gaan ?

 • Lijkt erg op het voorgaande punt : Boodschappen doen via Internet.
  Ja, de meeste supermarkten bieden deze voorziening al. Thuis op de bank alle aanbiedingen uitzoeken, misschien een beetje betalen voor de dienstverlening, maar daarna komt alles vanzelf bij u aan de deur. Het werkt ècht (al zo).

 • TV kijken naar wat je wilt en wanneer je maar wilt. En dit kan echt alleen met voldoende snel Internet.
  "Wij" kijken misschien nog naar reguliere TV programma's, maar de jeugd (de opvolger voor uw woning ?) doet dat al lang niet meer.
  Let op : TV kijken via Internet kan ook juist worden uitgezet, simpelweg door een abonnement te nemen waar geen TV bij in zit !

 • Over jeugd gesproken : Gamen natuurlijk. En hoe sneller het Internet is, hoe meer games er met goed gevolg worden volbracht.

 • Het zgn. "Traden" (handelen in aandelen").
  Nee, dat doet u nu niet thuis omdat dit nu eenmaal onmogelijk is (Internet is te traag). Maar mocht u een nieuwe hobby zien in uw toekomst : De gebruikelijke beursvloer bestaat al lang al niet meer en de tijd dat u dit over moest laten aan de ING et al, is echt al lang voorbij. U doet dit zelf, thuis.
  Lijkt op Gamen.

 • Met de kleinkinderen (maar kinderen mag ook) "beeldvideo" doen (zoals FaceTime) en op deze manier dicht bij elkaar zijn.
  Kan echt alléén met voldoende snel Internet.

 • Wat ons brengt bij ouderenondersteuning op gelijksoortige wijze. Kent u het ? Het bestaat ook best al een tijdje;
  De verzorger neemt contact met u op, en met de tablet op schoot ziet u uw verzorger op afstand terwijl de verzorger u eveneens in levende lijve aanschouwt en u kan helpen met wat u op dat moment ook behoeft (denk aan mentale ondersteuning).
  Dit heeft u niet nodig ? Dat is inderdaad te hopen. Maar als u dit later toch behoeft terwijl het niet mogelijk is, dan kùnt u er domweg geen gebruik van maken (kan alleen met snel Internet).

 • Iets anders, maar wat er erg op lijkt, is de normale "huisartsen consult" op afstand, maar nu misschien wat meer vanuit het ziekenhuis gedaan;
  De arts heeft u eerder naar huis gestuurd vanuit het ziekenhuis dan tegenwoordig nog gebeurt, met voor u het gemak dat u inderdaad al sneller weer thuis mag zijn. U heeft apparatuur meegekregen die de arts ook op afstand kan uitlezen, zoals bijvoorbeeld uw hartslag (en veel meer). Dit gebeurt zgn. "real time", ofwel, als uw hard een mooie slag maakt, ziet de arts dit 10ms later. De arts kan dus werkelijk volgen hoe uw hart zich gedraagt. Of hoe uw ademhaling 'snachts is. Dit kan met alles waar sensoren aan zijn verbonden.

 • Zo komen we bij de koeien en de varkens en het boerenbedrijf;
  Schrijver dezes is geen boer en moet het doen met via-via "horen van". Zo zou het zo moeten zijn dat als de koeien worden gemolken met de melk-robot, de robot zelf kan constateren dat er iets niet goed is met het melken van de betreffende koe, of eventueel met de machine zelf (bijvoorbeeld derde uier wordt nooit gemolken).
  En dan nu een misschien onverwacht voordeel van snel Internet : het is stabiel. Het is er altijd ((landelijke) calamiteiten voorbehouden) en dus vooral met dit voorbeeld : voordat nu àlle koeien maar voor een derde zijn gemolken, is het handig als de "provider" in deze (zeg die van de machinerie) al bij de tweede koe kan ingrijpen. En dit kan uiteraard niet als het Internet een half uur niet of nauwelijks reageert.
  Dit is dus geen punt voor snel internet, maar voor stabiel internet, wat toevallig met snel internet vanzelf mee komt.

 • Hiermee komen we vanzelf op het algemene enorme pluspunt van de buurman en zijn films. Met snel internet gaat hij z'n gang maar, want wat hij ook doet met de door hem gevraagde / gevergde bandbreedte (aantal bits per seconde) met glasvezel kan u dit niet deren. Iedereen heeft zijn eigen vezel, en de buurman kan u niet meer storen.
  De film is uiteraard niet letterlijk bedoeld, zolang het maar duidelijk is dat er heel veel zaken zijn die veel bandbreedte vergen (denk ook eens aan het uren achter elkaar uploaden van foto's naar Hema of Kruidvat) waardoor u uren lang bijna niets kan doen) en waarmee je niemand meer kan storen en ook niet gestoord kan worden.

 • Het uploaden van foto's is iets waar we bijna allemaal wel eens mee te maken hebben, als een eerste voorbeeld van "word je gek van !". Ja, bij te langzaam Internet word je daar inderdaad gek van, al was het maar omdat het onderweg fout loopt omdat het zo lang duurt en Internet wel een keer een hikje krijgt (zie ook "stabiliteit" een stukje terug) en je weer opnieuw kan beginnen. En nogmaals. En ...
  Merk nog op dat de upload snelheid (foto's naar Kruidvat) voor niet-snel Internet veelal nog een factor 5 minder is dat de download snelheid (foto's op Internet bekijken). Met glasvezel zijn beide snelheden gelijk en kunnen ook tegelijk worden gebruikt (!).

 • In huis zelf kunnen we het elkaar eveneens lastig maken met het vergen van bandbreedte, en dáár is niet veel anders aan te doen als het ervoor zorgen dat je voldoende Internet snelheid hebt. Dus, de minimale 100mb (Mega bits) per seconde die we kunnen krijgen is super snel, maar gebruik je die bandbreedte met twee personen in huis tegelijk, dan is het nog maar 50mb. Enzovoort. Dit kan worden opgelost door domweg nog sneller Internet te nemen. Twee keer zo snel kost op zit moment nog geen tientje meer bij de meeste providers, dus dat is zeker het overwegen waard.
  Nu kun je alles nog eens 2 keer zo snel doen, maar het ding er om : je kan je alles super snel doen met 2 keer zo veel personen. Nog niet snel genoeg ? dan maak je het nog sneller en nog sneller (de prijs wordt nu echt wel hoger). Het kàn.

 • Thuiswerken. En dit moet niet worden onderschat, terwijl je eigenlijk geen goed voorstellingsvermogen hebt wat dit betekent als je het niet doét omdat het niet kan. En bij te langzaam internet kan het niet.
  Nee ?
  Nee. En dat komt omdat het echt thuiswerken vindt plaats op de computer elders. Zoals gewoon op kantoor. Om dan goed te kunnen typen en op normale snelheid te kunnen werken, moet eerst het Internet voldoende snel zijn. Met glasvezel gaat dit gemakkelijk.
  U kunt nu naar keuze thuiswerken of naar kantoor gaan; verschil merkt u niet. En zo hoort het, want anders kan uw werkgever het niet goedkeuren. U moet er immers niet langzamer door gaan werken. U moet hem dit dus kunnen bieden.

 • De oplettende lezer ziet intussen dat het thuiswerken en thuis zijn versmelt tot een grote hoeveelheid "werkzaamheden" die je eigenlijk best goed kan combineren. Bijvoorbeeld, waarom zou ik geen foto's kunnen uploaden als ik tegelijk mijn inkooporders maak op het systeem dat op kantoor staat ?
  Ja, dat kan natuurlijk. Als het Internet maar voldoende snel is opdat u deze keer niet uzelf in de weg zit. Dus, als ik foto's upload (stel 1000 stuks) dan moet ik niet ineens niet meer kunnen typen op het systeem op de zaak.
  Computers zijn overal en als dat bij u nog niet zo is, dan wordt dat later toch een keer "noodzakelijk". En is dat erg ? welnee ! Na gewenning kan je veel meer tegelijk dan zonder.

 • We noemden de foto's nogmaals en nu met 1000 tegelijk;
  Weet u wel dat we tegenwoordig "backups in de cloud" maken ? Ofwel, dat we onze digitale gegevens zoals de foto's die we met onze smartphone maken, kunnen backuppen naar een computer systeem wat je nooit ziet maar er wel voor is gemaakt (ergens in "de wolken") ? Wel, dan is het wel aardig als we dit voldoende snel kunnen realiseren en dat de 1000 foto's in bijvoorbeeld 10 minuten wel zijn gebackupped (gecopieerd). Of, nog belangrijker als het eenmaal nodig is en afhankelijk van de gegevens zelf : dat alles weer heer snel terug is (is "gerestored").

 • Studie. Of u nu zelf studeert of uw kinderen, je hebt van alle kanten te maken met de belangrijkheid van snel internet. Overigens hoort gewoon "school gaan" hier de laatste jaren ook al bij. Alles gaat en moet via Internet.
  Het best wel idiote aspect doet zich nu voor dat uw kinderen - of eventueel zelfs u zelf, zouden kunnen kiezen om naar een gebied te verhuizen waar snel Internet is. Beter gezegd : als die een woning zoeken dan moet de woning wel voldoende snel internet hebben want anders is het hetzelfde als "thuis" (onze huidige situatie in het buitengebied. En dat is niet goed genoeg.
  Het gaat misschien wat ver om te stellen dat dit een reden van "ontvolking" is van het buitengebied, maar toch ... denk er eens over na.

 • Het maken van een "website" als deze. Een 6-7 tal pagina's die ieder 10tallen keren zijn aangepast en gesaved. Met snel Internet vergt dit een luttele seconde per keer. Met (te) traag internet misschien 10 seconden.

 

Home