Nu of anders echt nooit meer
Ja, dat kan u werkelijk overkomen.
Later kan NIET omdat ik wil verhuizen
Algemene uitleg van de werkwijze bij de aanleg van glasvezel
U heeft anno augustus en begin september 2018 niet echt in de hand of de aanleg van glasvezel in het buitengebied Oene doorgaat.
U heeft per sé de wens om niet mee te doen om de voor u goede redenen.
Maar overweegt u dit eens :
Stel u woont aan de Kloosterallee. Dit is een makkelijk voorbeeld want u woont er alleen en u heeft niets met buren te maken. Het nadeel echter, is dat u ongeveer 175 meter van een eerste glasvezelknooppunt (zal de Donselaars weg zijn) waardoor u er van bent gegarandeerd dat de graaf-afstand naar uw woning minimaal deze 175 meter bedraagt.
Een aannemer die later, dus nadat de aanleg voor alle anderen is gebeurd (stel 2021), zal ongeveer 1000 euro kunnen rekenen voor "overhead" zoals het maken van de plannen en ook de aanbiedingen voor u (of de nieuwe bewoners ! - zie zodirect). Glasvezelbuitenaf rekent 945 euro voor het naar binnen brengen van de glasvezel van de weg in de woning. Als we dit samen op 2000 euro stellen, weten we nu het vaste bedrag ongeacht de afstand graven.
Het graven kost (incl. BTW) 15 euro per meter en kost in uw geval dus 2.625 euro.
Het totale bedrag voor latere aanleg van glasvezel naar uw woning aan de Kloosterallee bedraagt dus orde grootte 4.625 euro.
Wat u nu in overweging zou kunnen nemen is in hoeverre dit u stoort bij de verkoop van uw woning De woningheeft immers geen glasvezel / snel internet terwijl de kans zeg maar 95% is dat de nieuwe bewoners glasvezel "eisen" al was het maar omdat de nieuwe bewoner al snel internet gewend is. Die kan niet meer zonder ...
U dient dus op dit moment te overwegen in welke mate het niet aanwezig zijn van snel internet in uw woning, de woning onverkoopbaar maakt. Of, dat het anders merkwaardige onderhandeling vergt met de potentiële kopers welke7 normaliter niet nodig zou zijn. Bedenkt u in deze ook dat u wel kunt zeggen dat er ooit iemand was die heeft berekend dat glasvezel voor uw woning 4.625 euro kost, maar u denkt toch niet echt dat dit a. zo maar wordt aangenomen en b. zal worden geverifieerd ? Dit laatste kan natuurlijk nooit in zo'n traject voor de koper (offerte vragen aan aannemer e.d.).
Het voorgaande voorbeeld met de Kloosterallee is een relatief makkelijk voorbeeld. Maar nu nemen we de Kuiperskampsweg;
We hebben even gekeken - deze is 700 meter lang. Er bevinden zich 4 mogelijke woningen/bedrijven voor de aansluiting van glasvezel. Dit betreft dus 3 van uw buren.
U woont "ergens" op afstand van de Oosteroener weg en van de Eperweg. De Eperweg heeft een glasvezelknooppunt nabij de Kuiperskampsweg (stel op 0 meter) maar voor de Oosteroenerweg moet u dat maar afwachten. Ofwel, zelfs als u in de buurt van de Oosteroenerweg woont, weet u niet wat de afstand is tot een dichtstbijzijnd knooppunt. Uiteraard kunt u hier achter komen door dit aan de betreffende buren aldaar te vragen, net zoals u natuurlijk de buren op de Kuiperskamps weg zelf kunt overreden om mee te doen, opdat u zich later dichterbij een reeds aangelegd deel bevindt en de aanleg goedkoper wordt.
Ziet u het voor u ? aan de buren vragen of ze mee willen doen omdat u niet mee wilt doen ? De buren wilden dat eigenlijk juist aan u komen vragen ...
Moraal in dit geval : Zelfs als u oip de Kuiperkampsweg nabij de Oosteroenerweg woont, kan de afstand 700 meter bedragen (dit is dan maximaal, nl. naar de Eperweg) omdat er op de Oosteroenerweg zich niemand in de buurt bevindt die mee doet. De berekening is nu bekend :
2000 + 700x15 = 12.500 euro.
We moeten niet het onderwerp uit het oog verliezen : het confronteren van de intussen wel grotere bedragen met potentiële kopers van uw woning.
De adder onder het gras.
Als laatste een extreem voorbeeld, maar wat voorlopig wel werkelijkheid is.
N.b.: Zoekt u voor uzelf s.v..p. uit of u nog extremer zit en in welke mate uw huis onverkoopbaar wordt. Gaat 'ie :
Houtweg. Het uitzicht op de IJssel is onverwijld geweldig. Maar ...
De afstand tot enigszins bewoond gebied (we tellen de IJsseldijk niet mee maar zie anders het voorgaande voorbeeld) bedraagt 1200 meter en dat is hemelsbreed gemeten (maar wellicht kan er ook hemelsbreed worden gegraven). Zo.
2.000 + 1.200x15 = 20.000 euro.
Dus als u uw woning wilt verkopen, geldt :
Glasvezel is intussen gemeengoed en nodig geworden - ook al vindt u nog steeds dat dat wel meevalt. Echter, u moet dit aan de eventuele koper van uw woning weten duidelijk te maken. De kans is groot zo niet 100% dat deze komt van een locatie (elders in Nederland) waar snel internet aanwezig was, en de potentiële koper zegt onverwijld Nee. En de volgende ook. En de volgende.
U verkoopt dus uw huis misschien wel nooit.
En is het niet hetzelfde als met de riolering en verdere nutsvoorzieningen ? Intussen best lang geleden waren we nog gewend om een woning met septic tank te hebben en misschien waren er wat langer geleden nog mensen die geen kraan met stromend water hadden, maar zeg nou zelf ... dit kan anno 2018 niet meer. En wij zeggen : dit zal met snel internet niet anders zijn (en dat de enige oplossing op dit moment glasvezel is, is toeval en ook een feit - er komt geen tweede kans !).
Moraal : Als zodirect de aanleg van glasvezel in het buitengebied door gaat, en uw woning doet niet mee, dan gaat dit ook niet meer gebeuren tegen een enorm redelijk bedrag. Het wordt dus relatief (enorm) duur en het is daarmee
werkelijk nu of nooit.