No vacations due.

Ons eigen Internet verhaal

Een "ambassadeur" voor de aanleg van glasvezel heeft geen commerciële belangen; de ambassadeur probeert u enthousiast te maken voor glasvezel omdat hij/zij zelf enthousiast is. Soms is dit enthousiasme geboren uit het gegeven dat hij /zij zelf graag glasvezel wenst en zo veel mogelijk zieltjes moet zien te winnen omdat het anders niet door gaat - en daar is niets mis mee. In ons geval (Peter en Ciska en ook Paul) zit het iets anders in elkaar.

Toen wij ergens in het jaar 2000 naar het zo mooie Oene kwamen, "leefden" wij al van het Internet. Of via het Internet, zo u wilt. De foto boven is daar een eerste bewijs van. Mooi of niet, bijna de gehele woning is tot stand gekomen omdat het Internet ons de gelegenheid gaf alle materialen te vinden, architecten en ook aannemers te vergelijken, van veel zaken prijzen op te zoeken en te vergelijken en nog veel en veel meer letterlijk "te regelen".

Vooruitlopend op verdere aspecten, wij doen de hele dag niet veel anders als "iets" op het internet. In het algemeen kan je daarmee zeggen : als het internet zo langzaam was als dat het vroeger voor ons was, dan kwamen wij op een dag 5 dagen te kort. Het is natuurlijk maar net hoe je leven is ingedeeld, maar het is ook maar net waar de wereld naar toe wil met ons. Bijvoorbeeld - hadden we niet allemaal onze analoge schotelantenne willen houden ? werkte prima toch ? Ja, dat werkte allemaal naar tevredenheid. Totdat de aanbieders van de analoge kanalen de stekker eruit trokken. 

Foto's.

Eén van onze hobbies is fotografie. Wel, foto's maak je niet altijd voor jezelf maar veelal nog meer voor anderen. Hier en daar voor een huwelijksjubileum, maar in ons geval eigenlijk standaard voor festiviteiten veelal gerelateerd aan de school van onze Paul. 10-duizenden foto's maakten wij ! ... en die foto's wilden mensen hebben. Echte foto's. Wel, kent u het, "uploaden naar de Kruidvat" ? Als u zegt "ja, dat ken ik" dan zegt u tegelijk "werkt niet !". Werkt niet, want veel te langzaam voor bijvoorbeeld 100 foto's tegelijk (denk aan vele uren uploaden) en met dat het zo langzaam is gaat het onderweg ook ergens fout (verbinding weg) en kan je opnieuw beginnen.

Ja, je kan ook met een USB stick naar het Kruidvat (en Hema enz.) gaan, maar ...

Thuis werken. 

Het is natuurlijk al best lang zo dat de werkgever het geen probleem vindt om af en toe eens thuis te werken. Dit is mooi, maar niet zo mooi voor u, want zonder de voldoende snelle verbinding is dit domweg niet mogelijk. Of op z'n minst niet goed mogelijk. Wat is thuiswerken eigenlijk ?

Tja, dat is tegenwoordig niet het meenemen van je blocknote en daar thuis op verder schrijven na diverse telefoontjes. Dit kàn natuurlijk wel, maar zowel u als uw werkgever weet al lang dat het anders heurt : u dient uw werkzaamheden voort te zetten op uw PC die op het werk staat, of anders via Citrix / Terminal server. U doet uw werk alsof u aan uw bureau op het werk zit, maar doet dit nu vanuit huis; Uw beeldscherm geeft weer wat de computer op uw werk eigenlijk weergeeft, en wat u typt op uw toetsenbord wordt feitelijk getypt op de computer op uw werk. En, maakt u thuis een print - die dus eigenlijk wordt gegenereerd op de PC op uw werk, dan wordt de print over het internet naar de PC bij u thuis gestuurd (gaat vanzelf) en wordt afgedrukt op de printer bij u thuis.

Alles wat u typt op de PC bij u thuis wordt dus eigenlijk weergegeven op het scherm van de PC op uw werk en letter voor letter wordt dit via het internet naar de PC bij u thuis gestuurd, waarna u ziet wat u heeft getypt. Wel, als dit te langzaam gaat (en bij praktisch iedereen in "een" buitengebied is dit zo) dan kan je eigenlijk al niet typen (je wordt er gek van). Merk hier ook nog bij op dat bij typen we te maken hebben met zowel de upload snelheid (de letter die u typt moet naar de PC op uw werk worden gezonden) als de download snelheid (de op het scherm weer te geven letter moet van uw werk-PC naar uw PC thuis worden gezonden. En wat is uw upload snelheid ? als dit 1Mbit/sec is, is dit al veel voor het buitengebied, maar werkbaar is het evengoed absoluut niet.

Een scherm "scrollen" (meestal verticaal verplaatsen) wat dus eigenlijk op de PC op uw werk gebeurt en waarbij vele keren per seconde het volledige scherm opnieuw moet worden weergegeven (steeds een regeltje verder) ? ... onwerkbaar bij bijvoorbeeld een download snelheid van 8Mbit/sec die je weer alleen bij geluk in het buitengebied hebt.

Uit ervaring kunnen wij zeggen dat als je eenmaal zo'n 50Mbit download hebt en een 10Mbit upload, je met normaal gevoel zonder hinder lekker aan het werk bent, ook al zit je thuis en bevindt de werk PC zich elders. Dit dan, tenzij de buurman de verkeerde films aan het downloaden is.

Muziek / Films

Nee, dit is niet een "o wat is dit toch belangrijk" onderwerp, ook al is het toevallig wel iets wat wij zelf dagelijks doen. Wat is het onderwerp dan wel ?

Lees nog eens de laatste zin van het voorgaande onderwerp. De buurman en zijn films. Tja, welke verbinding u momenteel ook heeft in het buitengebied, het zal zijn gebaseerd op ADSL (VDSL kan ook maar ie feitelijk hetzelfde) en het kenmerk van zo'n "DSL" verbinding is dat deze verbinding wordt gedeeld met anderen. Aha. Dus, als u uw foto's probeert te uploaden naar het Kruidvat maar de buurvrouw doet dat op dat moment ook, dan gaat de maximaal 1Mbit upload naar 0.5Mbit (500Kbit). Zijn er heel veel buurvrouwen in de buurt ? ...

Waar dit onderwerp over gaat is dat u met de DSL verbinding afhankelijk bent van de buren (en hun internet gedrag) en dat dat bepalend is of u Internet goed kan gebruiken. En u kent het echt wel ... 'snachts is het te doen !

Stel wij downloaden muziek. Dat is een 400MByte per CD. Zie het ruwweg maar zo dat 400MByte even veel is als 4000MBit. U weet wel, waar u er maximaal 8 van heeft per seconde qua download snelheid. Simpel : als u zelf die CD download dan duurt dit 4000/8 = 500 seconden. Dit is ruim 8 minuten en is best te doen, vindt u. Jawel, maar gedurende die 8 minuten bent u de buurvrouw en buurman aan het pesten. Eigenlijk een hele buurt. En, omdat één van de buurtjes toevallig ook CD's download en dat op dat moment ook doet, is de tijd dat u beiden nodig heef nu 16 minuten en bent u beiden nu 16 minuten lang ervoor aan het zorgen dat de hele buurt geen "response" meer krijgt die al zo belabberd was. De "internet aanvragen" stapelen zich op en dit wordt snel zo erg dat niemand meer antwoord krijgt en uw CD's 2 uur gaan duren waardoor de ellende 2 uur voort duurt, enzovoort.

Met glasvezel kan dit niet gebeuren

Huh ? Nee. Met glasvezel heeft iedereen z'n eigen "vezel" (draadje waar licht doorheen kan) en het is feitelijk niet mogelijk dat de buurman of buurvrouw kan worden gepest. Niet hiermee. Wat eveneens mooi is, is dat bij glasvezel de upload snelheid net zo snel is als de download snelheid. Ook daarvoor heb je een aparte vezel. Iedereen heeft dus 2 vezels - één voor upload en één voor download. En dat de CD nu met een snelheid van minimaal 100Mbit/sec binnen komt en er voor zorgt dat deze er in 4000/100 = 40 seconden is, is mooi meegenomen.

De bovenbuurman

Ofwel, uw kinderen. Die willen allemaal gamen. Meestal is het domweg onmogelijk, maar bij een snelheid van 8Mbit Up en 1Mbit Down (u weet wel, zo'n beetje het maximale in het buitengebied) kunnen ze hier en daar wel iets vinden wat het doet. OK, echt werkbaar zal het nooit zijn maar met alle achtergronden uitgeschakeld beweegt er misschien nog wèl iets, maar één ding is zeker : bij u beweegt er nu niets meer. Anders gezegd :

Waar de buurman zijn films en muziek downloadt, zijn uw kinderen een veelvoud van dat. Niet met films, maar met iets wat nog veel meer van het DSL netwerk vergt : games. En zo haalt de familie dus zichzelf onderuit, want de Internet verbinding wordt binnenshuis altijd gedeeld. Ook met glasvezel ...

Aha, maar ... Wat nu ? Ja, nu is het zaak dat we nog eens kijken wat ook al weer voldoende werkt voor eigenlijk alles, mits je het als enige persoon voor de huisaansluiting doet : die 10Mbit Up en 50Mbit down. Die geldt dus per persoon voor "lekker werken". Nou, als we daar gelijk in hebben, dan kunnen we met een 100/100 glasvezel aansluiting dus met 2 personen "vol" op werken.

Ja ... bijna. Maar de praktijk werkt weer eens anders en de eerlijkheid gebied te zeggen dat we helemaal vanzelf steeds meer gaan doen met Internet; Als wij hier in huis om ons heen kijken, dan zien wij een veelvoud aan PC's en tablets en smartphones ten opzichte van het aantal personen. Vooral de smartphone wordt steeds indringender. Dit gaat ook ècht vanzelf. Kijk maar eens :

Wij hebben de digitale schotel voor TV. Dus, dat is geregeld, toch ? Nou nee, want de abonnementen (Canal Digitaal) lenen zich er niet echt voor om Max Verstappen en de F1 te volgen (het wordt onnodig duur). Maar Ziggo is slim en biedt een goedkoop abonnement wat je ook nog eens maandelijks kan opzeggen en wat je op 5 of zo apparaten tegelijk mag gebruiken. Ja, via Internet dus.

En zo sluipt de eerste TV via Internet erin, wat nog HD (High Definition) is ook en perfect werkt. ... Jawel, maar op zo'n dag als vandaag dat deze pagina wordt geschreven, kijken we naar de F1 maar is tegelijk de laatste Etappe van de Tour de France. Dat wil je van de zijlijn toch ook wel volgen ? ... en zo zit je op de bank met een TV voor je neus met de F1 en op de smartphone de Rout de France, die en passant ook maar via Internet werkt want zo gaat dat nu eenmaal. Moet het niet zo zijn dat beiden elkaar tegenhouden qua benodigde snelheid, toch ?

Het is maar een voorbeeld, maar waar het om gaat is dat als dit eenmaal werkt voor "één TV" dan is er geen reden om het ook voor een volgende werkend te willen hebben, en wel tegelijk (kinderen).

Niet met films ?

Eerder suggereerden we dat de kinderen zich niet zo zeer met films bezighouden en toen doelden we op "downloaden". Muziek hetzelfde. Wat kinderen echter wèl doen is bijvoorbeeld Netflix (kijken). Tenminste, als u er als familie voor kiest daarop geabonneerd te zijn. Wij doen dit zelf niet en hebben daarmee ook de ervaring niet, maar wat eigenlijk alleen maar inhoudt dat wat bij ons nog goed gaat, gaat bij u misschien helemaal niet zo goed als gevolg van het gebruik van "TV" als zodanig. Dus, wij kijken dan wel bij uitzondering via Internet naar TV, en halen dan onze "bandbreedte" (de snelheid voor de rest van het huis) op dat moment onderuit, maar wat nu als er continu 3 TV's aan staan, via Internet ?

We beginnen hopelijk al wat beter te begrijpen waarom we zelfs moeten nadenken over 100/100 en of dat voldoende snel is voor alles wat zodirekt vanzelf mogelijk wordt en daarmee ook vanzelf gebruikt gaat worden. Vandaar dat wij zelf hebben gekozen voor de 250/250, natuurlijk ook met de wetenschap dat dit maar 7,50 duurder is dan de 150/150 die bij de geselecteerde provider standaard is.

Telefoon

Telefoon is best een verhaal apart, maar laten we beginnen met het belangrijkste : kunnen we straks nog wel telefoneren op de manier zoals we altijd gewend waren ? Let wel, telefoneren via mobiele telefoons (smart phones) daargelaten, net zoals het de Analoge Schotel verging, gaat het Analoge Telefoneren in de (waarschijnlijk nabije) toekomst verdwijnen. Je moét dan via Internet telefoneren, en dan kan je daar maar beter voldoende bandbreedte voor hebben ...

Dit laatste, maar nu doelend op niet alleen snelheid maar ook de latency (reactiesnelheid van het Internet) is voor telefoneren zo cruciaal dat als we niet oppassen het telefoneren tot op zekere hoogte onmogelijk wordt. We doelen hierbij op de veelal 0,5 seconden of nog meer (!) dat het duurt dat de andere partij hoort wat u zegt, nadat u het heeft gezegd. Als de andere partij dan eindelijk heeft gehoord wat u te zeggen had, praat hij/zij terug en duurt ook dat weer 0,5 seconde. Het effect ? u praat continu door elkaar heen (is ook herkenbaar van TV met "verslaggevers in verre landen" en tegenwoordig ook steeds meer en erger via de radio). Dit heeft u nauwelijks in de hand want ligt aan trage verbindingen elders. Toch is het doenlijk als u eerst uw eigen verbinding zo optimaal mogelijk maakt in deze. Dit houdt in : voldoende snelheid, maar vooral ook een goede latency. Deze is voor het naburige netwerk 4 milliseconde bij glasvezel terwijl dit 20-30 milliseconde is voor koper en als je vlakbij de (ADSL) centrale zit. Zit je verder met ook nog extra verbindingspunten, dan had je toch liever analoge telefonie gehad, ook al was het (veel) duurder. De beste optie is dus zo snel mogelijk glasvezel, voor deze reden alléén.

Terzijde : de meeste mensen weten niet eens waar we het in deze over hebben, omdat men (tegenwoordig) gewend is om door elkaar heen te praten en daar de lol wel van in ziet. Dit hoeft echter niet voor u te gelden.

Niet nu, want later kan ook nog ?

Voor de duidelijkheid : wij hebben dus eigenlijk al voldoende snelheid, op dit moment en binnen onze huidige context (twee generaties later dan de generatie die al oud en wijs genoeg is om het beter te weten). Echter, als wij nu geen glasvezel nemen - en dan wel er vanuit gaande dat anderen wel zorgen voor de benodigde 50% deelname), dan staat ons dit te wachten :

945 euro minimaal als je alsnog wilt mee doen. Minimaal, omdat dit uit gaat van het openen van het zandpad waar onze enige buur een huis verderop al wel glasvezel heeft. Dan kost de paar meter van het pad naar binnen de woning 945 euro. Echter, als de buurman eveneens geen glasvezel aanschaft dat is er nog niet eens een "knooppunt" aanwezig op de hoofdweg naar onze woning (wat op zich een afstand van 200 meter is) en wordt het al minder betaalbaar. 200 meter graven zal een 3000 euro kosten. Samen met de 945 euro die standaard in rekening wordt gebracht als de aanleg later moet plaatsvinden komt dit voor ons dus neer op 4000 euro. 
Dus wat doen wij veel liever ? 12 x 75 euro uitgeven voor een eerste jaar abonnement en voor deze investering van 900 euro kunnen wij er altijd weer vanaf (is na een jaar weer opzegbaar). Maar, daarna kunnen we ons altijd ook juist weer abonneren. Het kost dan niets extra's. De aanleg is immers al gebeurd. We kunnen op dat moment gewoon weer een abonnement nemen bij de provider van onze keuze (dit mag uiteraard een andere zijn dat die van het eerste jaar) en we betalen het abonnement (+ vastrecht uiteraard) zoals dat op dat moment wordt aangeboden. Geen 4000 euro voor aanleg achteraf en ook geen 945 euro. Het glasvezel is immers al binnenshuis ...  

 

Home