Glasvezel in het buitengebied Oene

 

U woont in het prachtige Oene. U denkt glasvezel, ja, dat wil ik ! maar wat moet ik daarvoor doen ?

Eerst snel even de voordelen op een rij :

 • Foto's uploaden duurt geen uur en gaat ook niet onderweg fout.
 • Zoeken naar producten en webshops en de beste prijzen : secondenwerk.
 • Facetime (video) "chatten" met de kleinkinderen - het werkt echt.
 • Thuis werken met "remote desktop" op de werk-PC elders zonder dat je het verschil merkt.
 • Copy-paste files (bijv. 100MB) van remote PC naar lokaal (en andersom) alsof het lokaal gebeurt (net zo snel).
 • De benodigde beschikbaarheid en snelheid voor uw studerende kinderen.
 • Tja, de benodigde snelheid voor kinderen die eigenlijk ook graag "gamen"  ...
 • Den Modernen Mensch gebruikt internet voor alles. Kan het dan wat sneller ? JA !

En wat moet u daarvoor doen ? wel, eigenlijk niet meer dan u aanmelden bij één van de "providers". En, als we dat met ons allen in voldoende mate doen (50% of meer van de adressen in het buitengebied) vóór 10 September 2018, dan komt het er ook echt.

Deze pagina's helpen u zo goed mogelijk bij het aanmelden en de daarbij te maken keuzes. En, is het toch moeilijker dan verwacht, bel dan gerust 0578-642867. Wij (Peter en Ciska) helpen u graag. Of, stuur een email naar : peter @ stordiau.nl (spaties rond de @ weglaten). Nog veel beter : stel uw vraag HIER en deel de antwoorden meteen met anderen.

Wat kost het ?

Eerst maar eens de duurste oplossing, zodat u weet dat het eigenlijk alleen maar goedkoper kan worden - per maand 75,00 euroEn wat krijgt u daar voor ?  (* zie ook helemaal onderaan)

 • Internet met een snelheid van 250Mb ("Mega (= miljoen) bits per seconde")
 • Twee telefoonlijnen, met ook twee nummers (uw huidige nummer blijft behouden).
 • Bellen voor 11ct per minuut.
 • Geen TV.

Geen TV ? U heeft toch al TV via bijvoorbeeld de schotel ? Abonnement via Canal Digital ? Toch niet ? wel, TV kan best wel en kost dan 10 euro meer per maand voor een basis pakkket, wat net zo kan worden uitgebreid zoals bij Canal Digital.

250Mb, is dat niet wat snel ? Ja, dat kan gemakkelijk 50 keer zo snel zijn als wat u op dit moment gewend bent. En dat dan voor "Download". Voor "Upload" kan het wel 100 keer zo snel zijn (Download en Upload zijn bij glasvezel beiden even snel). Maar kan het niet wat langzamer ? jawel, dat kost dan per maand 7,50 euro minder en dan krijgt u een snelheid van 150Mb.

En waarom heb ik twee telefoonlijnen nodig ? Wel, wellicht heeft u er nu ook twee of misschien vindt u dat handig voor de toekomst. Is één telefoonlijn voldoende ? dan kost dit 10 euro minder. N.b.: Voor een ieder die een website wenst te hebben, is deze 10 euro (meer) juist aan te raden (u krijgt dan een vast IP adres wat noodzakelijk is voor het hebben van een website).

Met 4G kom ik er ook wel !

Ja, een veelgehoorde opmerking. Maar nee, dat is toch niet zo. De 4G (door de lucht) telefoonverbinding zit vol met storingen en die storingen moeten worden opgevangen met "opnieuw sturen". Dit maakt de netto snelheid ondoenlijk, als het al echt werkt (bijvoorbeeld TV kijken werkt echt niet). Bovendien is de "latency" (= reactiesnelheid) dermate slecht dat er niet mee kan worden ge"gamed".

Overigens is de latency van glasvezel omgeveer 4 milliseconde, terwijl die van koper tussen de 20 en 30 milliseconde is.

Vastrecht

Het "vastrecht" is het gedeelte wat moet worden betaald voor de aanleg en onderhoud van het glasvezel netwerk zelf. Dit kost ongeacht het abonnement 12,50 euro per maand en is in de genoemde 75,00 euro inbegrepen.

Het vastrecht kan worden "afgekocht" voor 1600 euro; U betaalt dan eenmalig deze 1600 euro en de genoemde maandelijkse 75,00 euro wordt dan 62,50. Is het een goed idee om af te kopen ? wij denken van niet. Immers, de 1600 euro is ter waarde van 128 maanden (bijna 11 jaar) en feitelijk moet u tevoren weten dat u meer dan 11 jaar blijft wonen waar u woont. Dus, als u na bijvoorbeeld 5 jaar verhuist dan krijgt de koper uw betaalde vastrecht gratis en de woning daarom duurder verkopen zit er niet in. Overigens zou het tevens kunnen dat u na 2 jaar uw glasvezelabonnement toch weer opzegt; u stop dan met het betalen van het maandelijks vastrecht als u voor maandelijks betalen hebt gekozen, terwijl u de 1600 euro niet terugkrijgt.

Bij alle providers geldt dat u kunt aangeven of u het vastrecht per maand wilt betalen, of dat u dat wens af te kopen.

Wanneer moet ik betalen ?

Misschien wel nooit ! Dus, als de aanleg van glasvezel niet door gaat, dan hoeft u niets te betalen. Ook geldt : als het wel doorgaat, dan betaalt u pas als het werkt bij u in huis. Dit geldt ook voor het eventueel af te kopen vastrecht van 1600 euro. Dus, ook al meldt u zich vandaag of volgende week aan voor uw glasvezel abonnement, u betaalt pas als u er gebruik van kan gaan maken. En dit kan best pas later 2019 zijn.

 

*) De genoemde prijzen en abonnement voorbeelden zijn van Delta terwijl er meerdere providers zijn. Tip : de door ons gekozen Delta is net zo goed voor "business" ook al noemen zijn dit zelf niet, maar is wel veel goedkoper en tegelijk meer degelijk als de anderen (wij hebben ze getest).